Skip to content

Het verhaal

Een kleine geschiedenis van Brewery42

Proloog

Welkom allen,

Wat u zo dadelijk gaat lezen is een kleine geschiedenis over een, voor nu, onbekende nanobrouwerij gelegen in Oost-Overijssel. Hoewel de brouwerij in kwestie nog in de kinderschoenen staat, is er aan ambitie van de heren achter de schermen geen tekort. Dus volg hier het verhaal van Brewery42, van eigenzinnige nanobrouwerij tot (hopelijk) kernbegrip in de bierwereld.

Zoals elk goed verhaal begint men, bij het begin. In het geval van Brewery42, verliep het begin ongeveer als volgt:

“Zullen we zelf een brouwerij starten, jongens?” vroeg Kevin hoopvol. Het antwoord van de heren was kort maar krachtig: “Als we stug bier kunnen blijven tanken, dan wel.”

In den beginne

Hoewel het bestaan van Brewery42 te wijden is aan een 5-tal toegewijde heren, is de inspiratie om überhaupt te beginnen, begonnen bij een 2-tal andere Vriezenveense brouwers. Het verhaal van Brewery42 begint met een uitnodiging van de brouwers van IV:UUR brouwerij, om op 20 juli 2019 eens een dagje te komen kijken tijdens het brouwproces. Destijds schoof de gehele vriendengroep (8 Bourgondische levensgenieters) aan de bartafel om eens te zien hoe de heren van IV:UUR een tripel gingen brouwen. Met veel interesse keek de vriendengroep toe hoe de mouten werden geschroot, gemaischt en gekookt.

Gedurende de brouwdag werden er voldoende alcoholische versnaperingen genuttigd, met als gevolg dat Kevin Klinkien het idee opperde om als vriendengroep hobbymatig zelf te gaan brouwen. Van de 8 vrienden kwam van 5 heren het ja-woord.

Uit de hand gelopen

In de maanden die volgden werd deze hobby steeds serieuzer. In september werd de apparatuur en de benodigde ingrediënten aangeschaft, er werd een brouwerij naam gekozen en er werd zelfs huiswerk meegegeven om het vak van bierbrouwen goed te bestuderen. In oktober werden er heuse contracten opgesteld om onderling de zwart-op-witte verantwoordelijkheden te delen. Als klap op de vuurpijl bedachten de heren van Brewery42 zich in december, dat ze de brouwdagen graag wilden delen op sociale media. Er is overigens op de Instagram van Brewery42 duidelijk de overgang van “hobby” naar “semi-professionaliteit” te zien.

Het eerste biertje waar de heren toendertijd mee bezig waren, was een lekker moutige tripel, gebaseerd op het recept die de heren van IV:UUR hadden gebrouwen. Hoewel de heren van de kersverse Brewery42 hun eigen tripel destijds de hemel in prezen, hebben ze sindsdien geleerd dat er wellicht met een roze bril naar gekeken is.

Desalniettemin bleef de motivatie en passie van het brouwen hangen in het jaar 2020. Dit leidde tot meer ontwikkelingen, meer inzet, meer passie en als gevolg, meer bierstijlen. Het meest spraakmakende recept van deze tijd is toch echt de Münchener dunkel die werd geïntroduceerd. Over deze Münchener dunkel hadden de brouwers een goed gevoel. Dit recept zou wel eens kunnen dienen als een Aftrapper tot een carrière als bierbrouwer…

Getrouwd met kinderen

De mannen achter Brewery42 konden het niet langer ontkennen… De hobby was uit de hand gelopen en kroop bij hen steeds meer naar de voorgrond. Er moest een beslissing gemaakt worden… houden ze het bij de onschuldige homebrews, of pakken ze het groots aan? Tijdens een vergadering in het eerste kwartaal van 2020 werd de knoop per brouwer doorgehakt. De vraag werd aan eenieder gesteld door middel van een vergelijking: “blijven we single of gaan we trouwen met kinderen?”

Wellicht kunnen de meest gehaaide lezers al het antwoord concluderen…

Op 3 augustus 2020 stapten Kevin Klinkien, Nicholas Milner, Tobias Ramerman, Thijs Timmer en Roy Veldhuis gelijktijdig in het huwelijksbootje van ondernemerschap. Tijdens een korte ceremonie bij de Kamer van Koophandel te Enschede, werden er krabbels gezet om de eenwording officieel te maken in de ogen van de overheid. Dit was het startsein voor Brewery42.

De Eerstgeborene

Na een korte huwelijksreis begonnen de heren van Brewery42 aan de geplande gezinsuitbreiding. Zoals eerder aangegeven sloeg het initiële recept voor de Münchener dunkel zeer goed aan bij de brouwers. Hoewel het originele idee was om met een lijn te komen die toegankelijk en herkenbaar in de schappen zou staan, was de eerste brouw van de dunkel zo succesvol dat er in de lijn plaats werd gemaakt voor dit bijzondere biertje.

Toen Kevin begin januari 2020 met het opzetje kwam voor de Münchener dunkel was er nog een lange weg te gaan. Na negen maanden ontwikkeling en Brewery42’s eerste commerciële brouwdag was Brewery42 eindelijk uitgeteld en kwam “de Aftrapper” op 18 oktober 2020 ter wereld. Dit eigenzinnige biertje werd om vele redenen de Aftrapper genoemd. In de eerste plaats omdat de Münchener dunkel zou dienen als het eerste biertje in de lijn van “Everyday answers to everything” en zou het de rol van het maandagse biertje vervullen en het startschot zijn van de werkweek. Maar daarnaast staat de Münchener dunkel symbool als de Aftrapper van de brouwers carrière van de heren van Brewery42.

Wordt vervolgd

Wederom zal de meest gehaaide lezer het niet ontgaan dat er nog veel van het verhaal geschreven moet worden. Brewery42 blijft natuurlijk niet stilzitten, en de Aftrapper zou heel eenzaam zijn als enigs kind. Daarom wordt dit verhaal nog vervolgd. In 2021 gaan de heren het brouwen nog grootser aanpakken, met enkele toevoegingen aan de familie. Van deze familie mag Brewery42 ook binnenkort de wereld voorstellen aan de tweede in de lijn. Deze verzacht de pijn van de eenzaamheid van de Aftrapper, om het zo maar eens te stellen…

Forever and always, the answer to everything.
~ Brewery42